McMillan / Perkins Eastman

McMillan

Washington, District of Columbia
The McMillan site was once a large-scale sand filtration facility built at the turn of the 20th century, but has been inaccessible to the public since before World War II. The remnant buildings on this 25-acre site are evocative of a time when works of civic infrastructure were treated with great care and consideration. Existing structures include underground filtration beds and large concrete sand storage bins: the central images around which the design team developed this master plan.

The comprehensive plan includes new construction, historical preservation and landscape architecture, together providing a vibrant and healthy community in the northwest quadrant of Washington, DC. The mixture of uses includes medical office buildings, multi-family housing, row houses, retail, a grocery store, and a series of redesigned parks and open spaces. All planned parking is either underground or, in the case of the row houses, integral to the design and accessed from the alley.

Designed to meet LEED-ND Gold certification, the plan also calls for twelve acres of park grounds in addition to an acre and a half of preserved underground filter beds, or “cells.” Through a robust public process came a design that was a true collaboration between architects, clients, consultants, and the local community.
Press
Washington PostMcMillan Plan Combines Preservation, Urban Design and Inventive Architecture