650 Sixth Avenue

650 Sixth Avenue

New York, New York
Perkins Eastman was selected to convert 650 Sixth Avenue, a 106,000 sf landmark commercial building, into a unique luxury condominium. Given the historical value of the building’s façade, minimal intervention was undertaken on the design of the building’s exterior. A new penthouse floor is recessed from the edge of the building so as not to be visible from street level. The recessed space also functions as a landscaped rooftop area.

The minimalist interiors evoke the concept of gallery living—a reflection of the development’s proximity to the gallery district and as an antidote to the noise of the city. The entrance leads to a dramatic white-on-white lobby with 16-foot ceilings and a rotating art collection. The centerpiece of the lobby is concierge desk, a ceiling-high cube with laser-cut walls—leaving an image of giant tree branches stretching from floor to ceiling. Dramatic lighting inside the cube projecting outwards casts shadows of tree branches across the floor and walls of the lobby creating a secondary extended forest. The apartments, ranging from studios to three-bedroom units, are designed as private galleries celebrating light and openness. White baths, closets, and kitchens are situated as objects within the loft-like space, allowing a flow of liberal space for placement of art. Opaque, sliding glass panel doors divides the bedroom and living spaces allowing light permeate the unit.