Temple Beth Shalom

Temple Beth Shalom

Hastings-on-Hudson, New York
Perkins Eastman designed a new synagogue and religious school for a 400-family synagogue in Hastings-on-Hudson. The facility was built on a steep wooded site overlooking the Hudson River, with the new two-story synagogue building designed into the hillside. A central circulation spine running perpendicular to the site slope organizes the various program elements.

At the lower level the entry lobby and formal stair divide the synagogue’s administrative offices from the classroom wing. The stair leads to the upper level, where the circulation spine separates the sanctuary, library, and chapel from the function hall. The concept incorporates a variety of movable walls that allow spaces to open up to each other. This flexibility was important in order to accommodate a variety of functions and audience sizes. In addition, clerestory lighting and large expanses of windows in the main sanctuary visually open the space to the building’s naturally wooded site.